Amsterdam: eerst slopen, dan kantoren bijbouwen

Amsterdam wil de leegstand op de kantorenmarkt aanpakken door projectontwikkelaars te dwingen leegstaande kantoren te slopen, als ze een vergunning aanvragen voor nieuwbouw.

Dat zegt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van de Laan, in een gesprek met Het Financieele Dagblad.

Amsterdam kampt, net als veel andere grote steden, met forse leegstand in de kantorenbouw. Momenteel staat 17 procent van de kantoorruimte leeg, en de verwachting is dat dit niet verbetert.

Tegelijk blijven projectontwikkelaars aanvragen doen voor de bouw van nieuwe kantoren, op toplocaties zoals de Zuid-As.

Slopen en bouwen
Van der Laan wil bekijken of het mogelijk is projectontwikkelaars tot een ruil te dwingen: als ze nieuwe kantoorruimte willen bouwen, moeten ze elders in de stad leegstaande kantoren opruimen, door sloop of door panden een andere bestemming te geven.

De gemeente zoekt uit of een dergelijke maatregel haalbaar is: "Als wij eisen dat projectontwikkelaars elders in de stad iets afbreken voordat ze mogen bouwen, dan zullen ze miscchien minder voor de grond willen betalen", aldus een woordvoerder van de gemeente tegenover het FD.

De koepelorganisatie van projectontwikkelaars Neprom spreekt van een 'unfair plan'. De vereniging van beleggers in kantoorruimte IVBN juicht het voornemen van Van der Laan juist toen.

Bron: Z24

kantoor amsterdam

Op May 26, 2011